Παραλίες
Παραλίες

 

ΚΑΤΑΠΟΛΑ – ΧΩΡΑ:


Αγία Άννα

Μια από τις πιο γνωστές παραλίες στην Αμοργό, αφού εδώ γυρίστηκαν σκηνές από την ταινία «Απέραντο γαλάζιο». Βρίσκεται κοντά στη Χώρα και στο μοναστήρι της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας, με πολύ εύκολη πρόσβαση. Την προσεγγίζουμε από ένα πέτρινο δρομάκι που ξεκινάει περίπου 100 μέτρα πιο πάνω, όπου υπάρχει αναψυκτήριο και χώρος στάθμευσης. Κατηφορίζοντας λοιπόν, περνάμε μπροστά από το γραφικότατο κατάλευκο εκκλησάκι της Αγίας Άννας, και λίγα μέτρα πιο κάτω είναι ο μικρός καταγάλανος κόλπος. Όσοι λατρεύουν τις βουτιές, είναι το κατάλληλο μέρος αφού τριγύρω υπάρχουν βράχια κάθε ύψους.

 

Μαλτέζι

Αμμώδης, οργανωμένη κατά ένα μέρος, παραλία με πρόσβαση είτε με τα καϊκάκια που ξεκινούν από Κατάπολα, είτε με τα πόδια (περίπου 20’ από το λιμάνι των Καταπόλων). Έχει μπαράκι που προσφέρει νερά – αναψυκτικά και κρύα σάντουιτς, καθώς επίσης υπάρχουν ομπρέλες και ξαπλώστρες. Ήσυχα και πεντακάθαρα νερά αφού ο κόλπος που βρίσκεται η παραλία είναι απάνεμος.


Άγιος Παντελεήμονας

Φτάνουμε περπατώντας από τα Κατάπολα (ίδια διαδρομή που παίρνουμε για το Μαλτέζι) και είναι η πρώτη παραλία που συναντάμε αφού περάσουμε το ακρωτήρι με το εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα (συνεχίζοντας το μονοπάτι, οδηγούμαστε στο Μαλτέζι). Είναι μια μεγάλη παραλία σε μήκος και μικρή σε φάρδος, με βότσαλο, ενώ μέσα υπάρχουν λείες πλάκες που γλιστρούν και θέλουν προσοχή. Τα νερά είναι καταπράσινα και διαυγέστατα.


Καμπί

Βρίσκεται πολύ κοντά στην παραλία της Αγίας Άννας. Για να την προσεγγίσουμε, πρέπει να κατεβούμε ένα απότομο πέτρινο – χτιστό – μονοπατάκι που ξεκινάει ακριβώς μπροστά από το αναψυκτήριο που βρίσκεται στον χώρο στάθμευσης για την παραλία της Αγίας Άννας. Αφού κατεβούμε στην παραλία που μας οδηγεί, συνεχίζουμε προς τα δεξιά το μονοπάτι που φτάνει μέχρι το Καμπί. Η διάρκεια είναι περίπου 5 λεπτά και παρ’ όλο που δεν είναι τόσο ευδιάκριτο λόγω βράχων που παρεμβάλλονται, η πρόσβαση είναι εύκολη. Η παραλία είναι με μικρά βότσαλα, είναι πολύ φαρδιά και έχει μήκος περίπου 100 μέτρα. Τα νερά βαθαίνουν απότομα και είναι καθαρά και καταπράσινα.


Κατάπολα

Είναι η παραλία που βρίσκεται στον κόλπο των Καταπόλων, με άμμο και βότσαλο. Υπάρχουν ψάθινες ομπρέλες και ξαπλώστρες για το κοινό.


Κάτω Ακρωτήρι

Μικρή, αμμώδης παραλία στα Κατάπολα. Με πολύ εύκολη πρόσβαση, διαθέτει ομπρέλες και ξαπλώστρες για το κοινό.


Πλάκες

Η παραλία είναι προσβάσιμη μόνο με τα καΐκια που ξεκινούν από τα Κατάπολα. Πρόκειται για βραχώδη παραλία, με πλατιά, λεία βράχια. Τα νερά είναι πολύ βαθειά και πεντακάθαρα. Αν την επιλέξετε προμηθευτείτε οπωσδήποτε νερό και ομπρέλα αφού εκεί δεν υπάρχει δυνατότητα να βρείτε.


Φοίνικες – Τυροκόμου - Άγιοι Σαράντα

Οι αμμουδερές αυτές παραλίες βρίσκονται νότια του βουνού Μουντουλιά (Μινώας) όπως βγαίνουμε από το λιμάνι αριστερά. Η πρόσβαση στους Άγιους Σαράντα, ίσως η ωραιότερη από τις τρεις αυτές παραλίες, γίνεται μέσω ενός χωματόδρομου (αυτοκίνητο ή μηχανάκι) ως ένα σημείο και μετά με τα πόδια για περίπου δέκα λεπτά.

 

ΚΑΤΩ ΜΕΡΙΑ:


Αμμούδι

Πριν από την Αρκεσίνη, υπάρχει ταμπέλα προς αριστερά για Αμμούδι. Συνεχίζουμε περίπου 200 μέτρα τον χωματόδρομο, μέχρι να συναντήσουμε την επόμενη ταμπέλα που σηματοδοτεί το μονοπάτι που οδηγεί στην παραλία. Το αυτοκίνητο το αφήνουμε σε εκείνο το σημείο. Μετά από περίπου 20 με 25 λεπτά κατάβασης σε καλό και ευδιάκριτο σηματοδοτημένο μονοπάτι, καταλήγουμε στην απομονωμένη και πανέμορφη παραλία. Δεν υπάρχει κοντά δυνατότητα για να προμηθευτείτε νερό ή κάτι φαγώσιμο. Γι αυτό καλό είναι να φροντίσετε πριν την κατάβαση να έχετε προμηθευτεί τα απαραίτητα. Ενδείκνυται και για τους λάτρεις της πεζοπορίας, αφού το τοπίο κατά τη διάρκεια της κατάβασης είναι άγριας και ομορφιάς. Αν το βάρος από μάσκα και αναπνευστήρα δεν ενοχλεί, αξίζει να τα έχετε μαζί σας. Τα νερά είναι διαυγέστατα και καταγάλανα. Ο βυθός προσφέρεται για ανακαλύψεις καθώς τεράστιοι όγκοι από βράχια αλλά και τα πολλά ψάρια συνθέτουν μίας μοναδικής ομορφιάς υποθαλάσσιο κόσμο.

 

Γραμβούσα

Μικρό νησάκι απέναντι από τον όρμο της Καλοταρίτισσας, με μεγάλη παραλία που έχει μικρό βότσαλο και βαθιά νερά, από τις πιο όμορφες της Αμοργού. Η πρόσβαση γίνεται με καΐκι από την Καλοταρίτισσα.


Καλοταρίτισσα

Μεγάλη και αμμώδης παραλία στο νότιο άκρο του νησιού. Είναι αρκετά μεγάλη και φαρδιά, και εκτός από το μπαράκι που έχει για καφέ, αναψυκτικά και σάντουιτς, υπάρχει και αποδυτήριο και χώρος για beach volley. Μπροστά από το μπαράκι ενοικιάζονται ψάθινες ομπρέλες καθώς και ξαπλώστρες. Από αυτή την παραλία, ξεκινά καϊκάκι για τη Γραμβούσα, το νησάκι που βρίσκεται απέναντι, με πολύ όμορφη παραλία.


Μούρος

Από τις πιο όμορφες και φημισμένες παραλίες της Αμοργού. Προσεγγίζεται οδικώς και από τον χώρο στάθμευσης, όπου υπάρχει και μία ταβέρνα, κατεβαίνει χτιστό μονοπάτι, το οποίο μετά από ένα πεντάλεπτο οδηγεί στην υπέροχη αυτή παραλία. Έχει πολύ ψιλό βότσαλο και κρυστάλλινα νερά. Αξίζει να κολυμπήσει κανείς ως τις σπηλιές που βρίσκονται στη δεξιά πλευρά της παραλίας, και δεν είναι ορατές από αυτή. Η απόσταση δεν είναι μακρινή, και σίγουρα το χρώμα του νερού από τα βότσαλα που έχει ο πυθμένας σε συνδυασμό και με την αντανάκλαση του φωτός από τα πλαϊνά βράχια ανταμείβουν στο έπακρον.


Παραδείσια

Πρόκειται για μία από τις λίγες αμμώδεις παραλίες του νησιού. Βρίσκεται κάτω από την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής (Κάτω Μεριά) και η πρόσβαση σε αυτή γίνεται εύκολα από ασφαλτοστρωμένο δρόμο που φτάνει μέχρι την παραλία. Παρόλο που δεν είναι μεγάλη, είναι πανέμορφη και προσφέρει τη δυνατότητα σε όσους αγαπούν τις βουτιές, να τις απολαύσουν από μια μικρή προβλήτα που υπάρχει στα δεξιά.

 

ΑΙΓΙΑΛΗ:


Όρμος Αιγιάλης

Η μεγαλύτερη σε μήκος παραλία του νησιού, βρίσκεται στην Αιγιάλη. Είναι αμμώδης και βρίσκεται μπροστά από καφετέριες και ταβέρνες του οικισμού.

 

Άγιος Παύλος

Η παραλία του Αγίου Παύλου βρίσκεται κοντά στην Αιγιάλη. Είναι με άσπρο βότσαλο και γι’ αυτό τα νερά παίρνουν ένα καταγάλανο φωτεινό χρώμα. Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι η μικροσκοπική χερσόνησος που σχηματίζεται από την ίδια την παραλία, δίνοντας έτσι – κυρίως από μακριά – μια υπέροχη εικόνα. Από εκεί φεύγουν καΐκια για το νησάκι Νικουριά που βρίσκεται ακριβώς απέναντι και διαθέτει επίσης τρεις παραλίες.


Λευρωσσός

Φτάνουμε οδικώς μέχρι ένα σημείο, απ’ όπου κατηφορίζουμε με τα πόδια, από ένα γραφικό καλντερίμι του οικισμού που βρίσκεται εκεί. Τα νερά είναι πεντακάθαρα ενώ η χρυσή άμμος στον πυθμένα, τους δίνει ένα υπέροχο και λαμπερό σμαραγδένιο χρώμα.


Νικουριά

Πρόκειται για το ακατοίκητο νησάκι που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την περιοχή του Αγίου Παύλου. Προσβάσιμες 2 υπέροχες παραλίες, με καΐκι που αναχωρεί κάθε μισή ώρα από την παραλία του Αγίου Παύλου.


Ψιλή άμμος

Την προσεγγίζουμε από το καλντερίμι που ξεκινάει από τον οικισμό της Λευρωσσού, συνεχίζοντάς το μέχρι το τέλος του, όπου ξεκινάει ένα πολύ όμορφο και βατό μονοπάτι. Μετά από περίπου 10 λεπτά, βρισκόμαστε στη μεγάλη και κάπως απομονωμένη παραλία της Ψιλής Άμμου. Δεν είναι οργανωμένη και καλό είναι να έχετε προμηθευτεί από πριν κάποιο σνακ ή νερό. Σκιά προσφέρουν τα ελάχιστα δέντρα που έχει, αλλά τα υπέροχα νερά της δε θα σας αφήσουν να τη χρειαστείτε.