Κατάπολα
Κατάπολα


Ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια των Κυκλάδων, τα Κατάπολα μαγεύουν τους επισκέπτες τους με την απλότητα και την ομορφιά τους. Αποτελούνται από τρεις γραφικούς οικισμούς, τα Κατάπολα νότια, το Ραχίδι ανατολικά και το Ξυλοκερατίδι βόρεια.

 

Στο κέντρο του οικισμού των Καταπόλων βρίσκεται η Παναγία η Καταπολιανή, μία ξεχωριστή μικρή εκκλησία, αρχαίο χριστιανικό μνημείο, ενώ πάνω από τον οικισμό δεσπόζει ο λόφος Μουντουλιάς, που με τον ορεινό του όγκο διαμορφώνει ένα μοναδικό φυσικό τοπίο. Στο Ραχίδι ξεχωρίζει ο Άγιος Γεώργιος, η μεγαλύτερη εκκλησία των Καταπόλων, με τον χαρακτηριστικό μπλε τρούλο, ενώ το Ξυλοκερατίδι οφείλει το όνομά του στα ξυλοκέρατα, τις χαρουπιές, που υπάρχουν ως σήμερα. Εκεί βρισκόταν και το καρνάγιο της περιοχής.

 

Με υπέροχες παραλίες, με πολλές και ποιοτικές επιλογές για φαγητό και διασκέδαση στα γραφικά ταβερνάκια και μπαράκια, τα Κατάπολα αποτελούν ιδανικό προορισμό. Ο περίπατος δε ως το Ξυλοκερατίδι περιμετρικά της παραλίας, ειδικά την ώρα του ηλιοβασιλέματος, είναι μια υπέροχη εμπειρία, καθώς η γη, η θάλασσα και ο ουρανός συνθέτουν ένα μαγευτικό τοπίο.